מידע חשוב לטבעונים

את הבלוגרית דניס מינגר רובנו הכרנו כשהיא כתבה את הביקורת המצויינת שלה על הספר מחקר סין.
מינגר, צמחונית וטבעונית רופודיסטית לשעבר, היא בחורה צעירה חדה ואינטליגנטית.
בבלוג שלה rawfoodsos.com היא כותבת על תזונה ובריאות בראייה אבולוציונית,
ולאחרונה כתבה ספר ביקורתי על פירמידת המזון.
לאחר שגילתה ש14 מתוך שיניה נרקבו על תזונה טבעונית, נפקחו עיניה לכך שיתכן והתזונה הזו איננה בריאה כמו שחשבה.
בין הפוסטים החשובים והמעניינים שלה, ישנו פוסט אחד חשוב במיוחד לדעתי על טבעונות, ולכן ביקשתי ממנה רשות לתרגם אותו.

לא כללתי את כל ההקדמה שלה בתרגום, תוכלו כמובן לקרוא אותה בשפת המקור בבלוג שלה. עכשיו לפוסט:

למרות שאני לא מאמינה שתזונה טבעונית קפדנית היא אופטימלית מבחינה בריאותית,
אני חושבת שיש דרכים להוציא את הטוב ביותר מתזונה נטולת בשר, ביצים ומוצרי חלב.
אני רוצה להציע כמה מהרעיונות האלה בדף זה, כדי שכל אחד אשר בוחר בטבעונות יוכל למקסם את הסיכוי שלו להישאר בריא,
ולהימנע מהמלכודות הנפוצות ביותר שאנו הטבעונים לשעבר חופרים עליהן.
(שימו לב שזו איננה הצעה לאוכלי כל להמיר את תזונתם לטבעונות,
ואין שום ערובה שאתם באמת תשגשגו גם אם תעקבו אחרי כל ההצעות שלהלן,
אבל אני כן חושבת שהנחיות אלה יתנו לטבעונים את הסיכוי הטוב ביותר האפשרי לבלום בעיות בריאות עתידיות)

ללא סדר מסוים של חשיבות, הנה סיכום של הרשימה, ואחריו גרסה מפורטת יותר של כל נקודה:

לאכול מזון אמיתי במקום תחליפי בשר, מוצרי סויה מעובדים, ג'אנק פוד טבעוני, וכו'
להימנע משמנים צמחיים מזוככים בעלי תכולת אומגה 6 גבוהה ולקחת תוסף אומגה 3 טבעוני
לתסף עם ויטמין K2
לתסף צורה טבעונית של ויטמין D3
לשפר ספיגה והמרה של בטא קרוטן
להכין כראוי דגנים, קטניות ואגוזים
למקסם את ספיגת הברזל באמצעות מזונות עשירים בויטמין C
לשמור על בלוטת התריס
לקחת ויטמין B12
לנסות תקופה ללא גלוטן
לאכול מזונות מותססים
לתסף עם חומצת האמינו טאורין
לשקול להוסיף צדפות לתפריט

הגרסה הארוכה:

1. לאכול אוכל אמיתי
אני מאמינה בכל ליבי שרופאים המקדמים תזונה-מבוססת-צמחים כמו קולדוול אסלסטין, ג'ון מקדוגל, וג'ואל פורמן
נמצאים על המסלול הנכון כאשר הם ממליצים לאכול דברים שעדיין נראים כמו אוכל -
ירקות, פירות, פקעות, דלעות, קטניות, ירקות שורש, עלים, אצות, מעט אגוזים וזרעים אם הם מתאימים לכם, וכן הלאה.
למרות שאני חושבת שאנשים רבים היו מתמודדים גם עם צריכת שומן גבוהה יותר מאשר חלק מהרופאים האלה ממליצים
(עם כמה אזהרות עליהן נדבר בהמשך),
הרעיון של אכילת מזון אמיתי הוא רעיון מנצח.
משמעות הדבר היא לנטוש את בשר הסויה המזויף, סירופ תירס עתיר פרוקטוז,
ממתיקים מלאכותיים, חטיפי אנרגיה, ארוחות טלוויזיה, ופחות או יותר כל דבר ודבר בדף הזה.
יכול להיות שזה היה רגע מרגש כאשר גיליתם שעוגיות אוריאוס זה טבעוני… אבל הן עדיין עוגיות.
לאכול מדי פעם ג'אנק פוד טבעוני לא יהרוג אתכם,
אבל אל תצפו להישאר בריאים, אם כל מה שעל הצלחת שלכם יוצר על ידי Tofutti.


2. להמנע מצריכה גבוהה של אומגה 6

זה כולל שמנים צמחיים כמו שמן סויה, שמן קנולה, שמן תירס, שמן כותנה, שמן חמניות, שמן בוטנים, או מרגרינה.
במקום זאת, השתמשו בשמנים יציבים בחום כמו שמן קוקוס או שמן דקלים אדום לבישול,
והשתמשו בשמן אגוזי מקדמיה או שמן זית למאכלים קרים כמו סלטים.
הערה: קיצוץ הצריכה של אומגה 6 יפחית את דרישות האומגה 3 שלכם,
אבל אני גם ממליצה לקחת תוסף אומגה 3 המבוסס על אצות טבעוניות כמו זה או זה,
ולקבל קצת ALA מזרעי צ'יה טחונים, זרעי המפ, או זרעי פשתן
(אף פעם לא כאלה שחוממו, כי השומנים שלהם מאוד לא יציבים).
זה חשוב במיוחד אם את בהריון או מניקה.


3. לדאוג למקור של הויטמין K2

מהר – במיוחד אם אתם רוצים להדוף סיוטי שיניים (כמו הרפתקת 14 החורים שלי).
באופן מצער אינו מוכר לציבור או למומחי בריאות, ויטמין K2 הוא קריטי לבריאות הלב ומערכת השלד.
בין היתר, K2 עוזר בהסעת סידן מהעורקים שלכם (שם הוא תורם להיווצרות פלאק)
לתוך העצמות והשיניים שלכם, שם הוא אמור להיות.
יש ספר שנקרא "ויטמין K-2 ופרדוקס הסידן" הדן בנושא באופן מעמיק,
אבל אפשר גם למצוא שפע של מידע על K2 באינטרנט, כמו כאן וכאן.

שלא כמו הויטמין K1, אשר מצוי בשפע במזונות טבעונים כמו עלים ירוקים,
הוויטמין K2 נמצא רק בחיידקים מסוימים ומוצרים מן החי כגון מוצרי חלב, איברים פנימיים, וביצים.
המקור הטבעוני הראשי הוא נאטו – מוצר סויה מותסס (לא כל כך מעורר תיאבון) המכיל חיידקים המייצרים K2.
אם אתם נמנעים מסויה, אוכלים תזונה שאינה מאפשרת נאטו, או פשוט לא רוצים לגרוף גושים חלקלקים בניחוח אמוניה לתוך הפה שלכם,
חפשו תוסף K2 המכיל menaquinone-4 או menaquinone-7 (בדרך כלל מקוצר לMK-4 או MK-7).
אני אישית משתמשת במוצר הזה בעצמי, הן בשל איכות ועלות, ויכולה להעיד על יתרונות מדהימים שהוא מעניק לשיניים.


4. לקחת ויטמין D3 מספיק כדי להגיע לרמה בדם של לפחות 35 נ"ג למ"ל
(שזה 87 נ"מ לליטר למי שנמצא בקופת חולים כללית)

אלא אם אתם מצילים בהוואי (או בדרך אחרת ברי מזל מספיק כדי לרבוץ בחוץ כל היום בשמש), יש סיכוי סביר שחסר לכם ויטמין D.
ויטמין D חיוני למגוון רחב של פונקציות, החל מלעזור לכם לספוג סידן ועד להגנה מפני סוגי סרטן מסוימים,
והוא עובד בסינרגיה עם הוויטמינים K  ו-A כדי לשמור על השיניים והעצמות שלכם חזקות.
למרבה הצער, רוב תוספי ויטמין D3 בדרך כלל מופקים מצמר כבשים,
לכן כמעט כל הגרסאות הטבעוניות של הויטמין מכילות ויטמין D2, שהוא פחות חזק ולא תמיד יעיל למניעה או תיקון של מחסור.

למרות שיותר קשה למצוא, אני מאוד ממליצה על שימוש באחד מהתוספים הטבעונים של ויטמין D3 מאשר גרסאות D2 היותר זמינות בדרך כלל.
למשל זה או זה.
אני באופן אישי לוקחת כ -5,000 יחידות ליום, אך ייתכן שתצטרכו להתאים את הצריכה שלכם בהתאם לגודל הגוף שלכם,
לכמה שמש אתם נחשפים, ואם אתם מנסים לטפל במחסור חמור לעומת שמירה על רמות טובות קיימות.
(כמו כן להיות מודעים לכך שמספר קטן של אנשים מגיבים באופן שלילי לתוספי ויטמין D, כדי להיות על המשמר לגבי סימפטומים שליליים)


5. להוציא כמה שיותר מהבטא קרוטן שלכם

ויטמין A חיוני לרקמת עצם בריאה, לראייה, לתפקוד הורמונלי תקין, ליצירת תינוקות שלמים, ולעוד דברים טובים.
אבל צמחים לא מכילים ויטמין A "אמיתי" אלא רק פרו-ויטמינים מסויימים, במיוחד בטא קרוטן, שהגוף ממיר לויטמין A.
למרבה הצער, תהליך ההמרה בלתי יעיל בעליל: רוב האנשים סופגים רק חלק זעיר מהבטא קרוטן שהם צורכים,
ורק חלק קטנטן ממה שנספג הופך לויטמין A ומשאיר כמה טבעונים במחסור אפילו אם הם עוקפים את באגס באני בצריכת גזר.
למרות שיש אנשים שפשוט נידונו גנטית להיות ממירים גרועים, וככל הנראה יאבקו כטבעונים לא משנה מה יעשו,
יש כמה דרכים למקסם את הקליטה וההמרה של פרקורסרים של ויטמין A:

-לאכול מזונות עשירים בבטא קרוטן יחד עם שומן כגון רוטב לסלט עם שמן זית או חתיכות אבוקדו על מנת להגדיל את הכמות שאתם סופגים באופן משמעותי.
-לזהות ולטפל בכל אלרגיות למזון, מחלת צליאק, זיהומים טפילים, זיהום בהליקובקטר פילורי, או חומצת קיבה נמוכה,
אשר יכולים להפר את האקולוגיה של מערכת העיכול ולעכב את הספיגה.
-ודאו שאתם מקבלים מספיק ברזל ואבץ בתזונתכם, מאחר ומינרלים אלה הם קריטיים בהמרת בטא קרוטן לויטמין A. אם הם חסרים, ויטמין A יהיה כנראה חסר גם.
-לבשל קלות כמה מהמקורות בטא קרוטן שלכם כדי לפרק את הסיבים ולשפר את הספיגה.


6. להכין כראוי כל דגנים, קטניות, או אגוזים שאתם אוכלים
מזונות אלה מכילים phytates החוסמים את הספיגה של מינרלים כמו סידן וברזל, יחד עם מעכבי אנזימים וטאנינים שיכולים לגרום לבעיות עיכול.

אם תבחרו לכלול דגנים, קטניות, או אגוזים בתזונה שלכם, אתם יכולים לנטרל חלק מהחומרים האלה ולהגדיל את זמינות המינרלים על ידי השרייה.
לדגנים מלאים, בצעו את הפעולות הבאות:

שים את הגרגרים בקערה מלאה במים חמים מספיק כדי לכסות.
הוסף חומץ תפוחים או מיץ לימון ביחס של 1 כף לכל כוס של דגנים.
להשרות לפחות 7 שעות בטמפרטורת חדר.
לסנן את המים ולבשל את הגרגרים כרגיל.

עבור רוב הקטניות מלבד עדשים יבשות ואפונה, בצעו את אותם צעדים כמו עם דגנים, אבל שעועית גדולה יותר להשרות ל24 שעות לפחות (להחליף את המים אם הם מתחילים לתסוס)
וכמות כפולה של חומץ או מיץ לימון אם מדובר בשעועית ממש קטנה (2 כפות לכוס של שעועית).
עדשים ואפונה צריכים להיות מושרים במשך 7 שעות, אך ללא כל חומץ או מיץ לימון.
אגוזים לא קלויים צריכים להיות טבולים במים חמים במשך 7 שעות ללא מדיום חומצי, אבל אפשר לפזר מלח ים מעל מיי ההשרייה (ואז לייבש אותם באוויר ברגע שהם יסיימו).

זה אולי נשמע כמו עבודה אינטנסיבית, אבל זה באמת לא לוקח כל כך הרבה זמן בפועל ומערכת העיכול שלכם תודה לכם!

7. לאכול מזונות עתירים בוויטמין C יחד עם מזונות עשירים בברזל כדי לשפר את ספיגת הברזל
במיוחד אם אתם אישה לפני גיל המעבר או נאבקים עם אנמיה.
ברזל ממקור צמחי, הוא פחות זמין ביולוגית מאשר ברזל heme הקיים במוצרים מן החי, אבל מגביר את הספיגה שלו לא מעט בנוכחות הוויטמין C.
נסו שילוב של מזונות עתירי ברזל כמו מנגולד, תרד, סלק, עדשים, שעועית, קינואה,
ביחד עם מזונות עשירים בויטמין C כמו עגבניות, פלפלים, מיץ לימון, תותים, תפוזים, פפאיה, קיווי, אננס, אשכולית, או כל דבר אחר שעושה לכם את זה.
אם אתם בעניין של שייקים ירוקים, אלה הן הזדמנויות מצויינות למזג משהו פירותי עמוס בויטמין C עם עלים ירוקים עשירים בברזל.
כמו כן להימנע משתיית תה או קפה עם ארוחות עתירות ברזל, כי משקאות אלה מכילים חומרים המפחיתים את ספיגת הברזל.


8. להיות נחמדים לבלוטת התריס

טבעונים מטעמי בריאות עשויים שלא במתכוון להפיל שתי מכות על בלוטת התריס שלהם:
חוסר יוד (או מקיצוץ בכמויות המלח או בשל מעבר ממלח המכיל יוד למלח ים טבעי), ותפריט עמוס בירקות גויטרוגנים.
תפקוד בלוטת תריס לקוי יכול לגרום לעייפות, ידיים ורגליים קרות, נשירת שיער, ריכוז ירוד,
קושי לרדת במשקל, וזיכרון לטווח קצר פחות טוב משל סבתא שלכם,
תלונות שבטח כבר שמעתם מטבעוני כלשהו מתישהו.

המקור הטבעוני הטוב ביותר של יוד הוא אצות, אבל כמה זנים מכילים הרבה יותר מאשר אחרים.
הנה טבלה עם תוכן יוד (וחומרים מזינים אחרים) של כמה ירקות ים נפוצים.

מזונות גויטרוגנים – כאלה שמפריעים לבלוטת התריס לתפקד -
כוללים ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים,
קייל, קולרבי, חרדל, לפת, כרוב, רוטבגה וכן מוצרי סויה ודוחן.
תותים, אפרסקים, ותרד גם הם גויטרוגנים במקצת.
לא צריך לוותר על מאכלים אלה לחלוטין (יש למצליבים בפרט כמה תרכובות אנטי סרטניות נהדרות),
אבל בהחלט להפחית בכמויות אם הם חלק גדול מהתזונה שלכם כיום, במיוחד אם כבר יש לכם תסמיני בלוטת תריס.


9. לקחת ויטמין B12
כ -10 מק"ג ליום, או 2000 מק"ג פעם בשבוע.
הייתי רוצה לחשוב שזה יהיה די ברור עד עכשיו,
אבל יש כמה בעלי סמכות טבעוניים שנוטים להמעיט בחשיבות נושא B12 או אפילו להכחישו לגמרי.

אפילו הספר "מחקר סין" ממעיט בחשיבות נושא הB12, כאשר ט. קולין קמפבל כותב:
"אם אתם לא אוכלים מוצרים מן החי למשך שלוש שנים או יותר, או שאת אישה בהריון או מניקה, כדאי לשקול נטילת תוסף B12 קטן מדי פעם"
זה די מפחיד, מאחר וכמעט בכל מחקר שנערך בנושא עולה כי טבעונים חווים שיעורים גבוהים בהרבה של מחסור בויטמין B12 מאשר אצל אוכלי כל או צמחונים
וסובלים מרמות גבוהות יותר של הומוציסטאין כתוצאה (מה שמגביר את קרישת הדם ומעלה את הסיכון למחלות לב).
למעשה, הומוציסטאין גבוה ו – B12 נמוך כנראה תרמו למותם המוקדם של טבעונים בולטים כמו ה. ג'יי דינשה וטי.סי. פריי.

במיוחד אם אתם נמנעים ממזונות מעובדים טבעונים (אשר לעתים קרובות מועשרים בויטמין B12), אתם צריכים למצוא תוסף ולקחת אותו באופן עקבי,
שכן אין באמת מקורות תזונתיים אמינים של B12 לטבעונים.
(אצות כמו ספירולינה, עליהן אומרים שמכילות B12, מכילות רק אנלוגים של B12 שלא ממש ישפרו את מצב ה – B12 שלכם)


10. לנסות לאכול ללא גלוטן

לפחות כניסוי למשך 30 ימים, במיוחד אם יש לכם תסמינים של רגישות לגלוטן
כמו נפיחות בבטן, כאבי בטן, כאבי פרקים, כאבי ראש או מיגרנות
שלא השתפרו בעקבות שינויים אחרים שעשיתם בתזונה.


11. לאכול מאכלים מותססים

מזונות מותססים לא מפוסטרים מכילים חיידקים טובים שיכולים לעזור לשחזר את פלורת המעיים שלכם, לשפר את העיכול שלכם, ובסופו של דבר להגביר את יכולת הספיגה שלכם.
זה לא אמור לקחת יותר מ 30 שניות בגוגל כדי למצוא מתכונים לכרוב כבוש, קימצ'י, מלפפונים חמוצים ביתיים, סלסה מותססת, ועוד מאכלים מותססים ידידותיים לטבעונים,
ורוב חנויות מזון הבריאות גם מוכרות חלק מהדברים האלה מוכנים. הספר הזה הוא משאב נהדר אם אתם רוצים ללכלך את הידיים בחיידקים טובים.


12. לשקול לתסף עם טאורין

במיוחד אם את בהריון, מניקה, או פעילה מאוד. טאורין היא חומצת אמינו שנמצאת רק במזונות מן החי, ומשחקת תפקיד חשוב בהתפתחות המוח,
שמירה על לחץ דם תקין, שליטה בגלוקוז בדם, הפחתת לחץ חמצוני, ומניעת נזק לרשתית העין.
למרות שהגוף שלנו יכול לסנתז טאורין משילוב של חומצות אמינו אחרות, אנשים רבים, בעיקר ילדים ונשים הרות או מיניקות,
לא יכולים לייצר מספיק ממנו כדי לספק את צרכיהם ללא מקור תזונתי ישיר,
ולפחות מחקר אחד הראה כי לגברים טבעונים יש רמות נמוכות בהרבה של טאורין בפלזמה מאשר אצל אוכלי כל.
זו אבקת טאורין טבעונית של חברת NOW ואפשר למצוא סוגים נוספים בחיפוש פשוט.


13. לשקול ביבלויגניזם – שילוב של תזונה צמחית וצדפות חסרות יכולת חישה

אני באמת חושבת שזה יכול להיות פתרון להרבה טבעונים נאבקים.
Bivalves, כגון אויסטרים, צדפות ומולים – עשירות מאוד בחומרים מזינים אשר חסרים או קשים להשגה ממזונות מן הצומח.
אויסטרים בפרט הן מקור מצויין של ברזל, B12, אבץ, סלניום, נחושת, ושל ויטמין D, ויש בהן כמות קטנה של ויטמין A אמיתי.
אין לצדפות מערכת עצבים מרכזית והן לא נחשבות ליצורים בעלי חישה לפי קריטריונים מסורתיים,
כך שטבעונים שנמנעים ממוצרים מן החי עשויים להרגיש יותר נוח מבחינה מוסרית לצרוך כמה צדפות בשבוע.
(אם אתם רוצים לשמוע על התפקיד הפוטנציאלי של צדפות בתזונה טבעונית מהפה של מישהו אחר,
הנה מאמר רלוונטי מאוד על ידי כריסטופר קוקס)

 

——————————————————————————————————————————-
זהו זה לדברים החשובים באמת. אבל כדי להפוך את הדף הזה לארוך בצורה בלתי נסבלת, הנה עוד כמה חידודים:

זכרו כי זה לא מה שאתם אוכלים, זה מה שאתה סופגים (או ממירים).
טבעונים קפדנים מסוימים משתמשים בתוכניות כמו Cron-O-Meter
כדי לעקוב אחר הצריכה התזונתית שלהם ולהבטיח שהם מגיעים לרף הצריכה המומלצת לויטמינים, מינרלים, וחומצות אמינו.
למרבה הצער, תוכניות אלה אינן מבחינות בין ויטמין K1 לויטמין K2,
אינן כוללות רף צריכה מומלצת לחומצות אמינו שאינן חיוניות כמו טאורין,
בדרך כלל מחשיבות בטא קרוטן לויטמין A ולא לוקחות בחשבון את קצב הספיגה הנמוך להחריד שלו
(כלומר, מה שנראה כמו 100% של RDA על הנייר עשוי להיות רק 1% מה-RDA בגוף שלכם),
לא יכולות להגיד לכם כמה ברזל / אבץ / מגנזיום / סידן אתם מפסידים בגלל phytates,
לא יכולות לספר לכם כמה ברזל ממקור צמחי אתם באמת סופגים ועוד…
במילים אחרות, מחשבי תזונה כאלו יכולים רק להראות לכם מה אתם מכניסים לפה, לא מה שהגוף שלכם באמת מקבל מזה.
(גרוע מכך, הערכים התזונתיים של משרד החקלאות האמריקאי עשויים להיות שונים בפראות ממה שבצלחת שלכם,
שכן התוכן התזונתי של מזונות מן הצומח משתנה בהתאם לתנאי גידול, איכות קרקע, עונה, גאוגרפיה, וכן שורה של גורמים אחרים.)

בדיקות דם לא יכולות להגיד אם חסר לכם סידן.
אני לא יודעת אם אמונה זו נפוצה בקרב טבעונים רגילים כפי שהיא נפוצה בקרב טבעונאים,
אבל נראה שחלק מהאנשים חושבים שערך סידן נורמלי בבדיקת הדם שלהם הוא הוכחה לכך שהם מקבלים מספיק סידן מהתזונה שלהם.
זה לא יכול להיות רחוק יותר מן האמת.
סידן בדם שלכם וסידן בעצמות שלכם הם שני דברים שונים מאוד, ובתקופות של מחסור, הגוף שלכם בשמחה ימשוך סידן מהעצמות שלכם,
בשביל שיהיה לו מספיק סידן בדם שלכם כדי להישאר בחיים.
(סידן הוא אלקטרוליט המסייע ללב שלנו להמשיך לפעום, והגוף שלנו באופן כללי מעדיף לא למות על פני אובדן צפיפות עצם)

כאשר מחפשים עצות בריאות ממקורות פרו טבעונים, בחרו את המקורות שלכם בתבונה.
זה תקף לגבי כל סמכות שמחלקת עצות על תזונה שהיא מושקעת בה רגשית או כלכלית, והטבעונות היא לא יוצאת מן הכלל.
התרחקו מאתרים ופורומים שנוטים "לטייח" חוויות רעות שיש לאנשים עם טבעונות
או שחוסמים חברים שמדווחים על בעיות בריאות (מבלי לנקוב בשמות).
אם מישהו אומר שאתם יכולים לקבל את כל הויטמין B12 שאתם צריכים על ידי ליקוק פרק כף היד,
אכילת ירקות לא שטופים, או הצעת מנחה של קייל לאל הקואנזים, תברחו ומהר.
וכמי שהאמינה אמונה שלמה בכל מה שהיה כתוב ב Vegsource.com,
הייתי גם ממליצה לעשות מחקר משלכם לפני שאתם מאמינים במה שאתם קוראים באתרים טבעוניים על האנטומיה של מערכת העיכול האנושית,
מחקרים על בשר בחדשות, ונפלאות הסייטן.

עם זאת, המומחה הטבעוני האהוב עלי הוא ג'ק נוריס.
נוריס הוא דיאטן טבעוני והוא כן להדהים לגבי החסרונות של דיאטה טבעונית,
מציע פתרונות מבוססי מדע לבעיות בריאות, ושלא כמו כמה אחרים בעמדה דומה – לא מטאטא בעיות פוטנציאליות של טבעונות מתחת לשטיח.
בין כל המומחים המקדמים בריאות-מבוססת-צמחים שם בחוץ, הוא הסיכוי הטוב ביותר שלכם לשמוע את האמת.
עיינו בבלוג שלו כדי לקבל פרספקטיבה מאוזנת על נושאים טבעונים, מבלי שידחפו לכם סטייק לפרצוף.

ואם אתם מעוניינים בכנות לראות את "הצד השני" של נושאים טבעונים:

BeyondVeg – טום בילינגס הוא משאב נפלא לכל דורש אמת בעולם הבריאות,
מכסה מגוון של נושאים רלוונטיים לטבעונים וטבעונאים (כולל אנטומיה השוואתית של קופים ובני אדם,
היסטוריה אבולוציונית ויחסה אל התזונה האנושית, מיתוסים טבעונאים נפוצים, ועוד).

Meat: A Benign Extravagance
הספר שנכתב על ידי סיימון פיירלי הוא קריאת חובה אם הסיבות שלכם לטבעונות הן לפחות באופן חלקי סביבתיות.
אין ספק שחקלאות תעשייתית מודרנית היא נוראית, אבל הספר הזה מראה בצורה מדוייקת ומגובה מדעית
שהמציאות היא מורכבת הרבה יותר ממה שגורמים לנו להאמין.
מזונות טבעונים רבים כמו תותים, קפה, יין, שוקולד, ואספרגוס הם אפילו יותר הרסניים לסביבה מאשר בשר מפטמות,
ופיירלי מראה כי חלק מהנתונים הסטטיסטיים המרשיעים שאנו שומעים על חקלאות בעלי חיים מנופחים באופן בוטה.
בהתבסס על המחקר של פיירלי, המערכת ברת הקיימא ביותר היא לא טבעונית,
אלא כזו הכרוכה בהצבת בעלי חיים על אדמה שאינה מתאימה לגידול צמחים,
שימוש בבעלי חיים כמו תרנגולות וחזירים לניצול פסולת מזון, וחזרה לחקלאות מבוזרת.

אם אתם מעוניינים להבין מדוע טבעונים לשעבר הפסיקו להיות טבעונים והטילו ספק בבסיס האתי של טבעונות,
מומלץ לבדוק את הראיונות של טבעונים לשעבר בבלוג של רייס סאוטן, Let Them Eat Meat.

קריאה שווה נוספת היא חזרתה של טאשה הטבעונית לאומניבוריות בבלוג הזה
(שלא קיים יותר אך יש ראיון עימה בבלוג של רייס סאוטן -ר.ג).
אני כבר סיפקתי כמה מהמחשבות שלי בראיון עם National Animal Interest Alliance.

ואחרון אחרון חביב…

אל תכעסו על עצמכם אם אתם עושים הכל "נכון" ועדיין לא מרגישים מדהים.
בדיוק כמו כל אותן סבתות שם בחוץ, אשר חיו עד גיל 96 תוך עישון חפיסה ליום ובחירת גינס כקבוצת המזון העיקרית שלהן,
יש כמה אנשים שבאמת הצליחו לשרוד ללא מוצרים מן החי במשך תקופה ארוכה מאוד.
יש לי ספקות לגבי איך זה יתפתח על פני דורות, אבל באופן פרטני, טבעונים משגשגים קיימים
(כמו לו קורונה המדהים בן ה – 60 שהיה טבעונאי 39 שנים {וחי על מזון מותסס רמז רמז}).
אבל שלא כמו הסבתות הקשישות שנתפסות כחריגות או ברות מזל,
הטבעונים העמידים נוטים להוות דוגמאות אוניברסליות של "היי, אם הוא יכול לעשות את זה, כולם יכולים."

אם לא תיקחו שום דבר מהדף הזה, לפחות תקשיבו לזה:
בני האדם הם הרבה, הרבה יותר מגוונים גנטית מאשר רובנו מבינים,
וההצלחה של אדם אחד כטבעוני לא יכולה להבטיח את הצלחתכם.
ייתכן שאתם באמת לא מסוגלים פיזית לקלוט או להמיר חומרים מזינים מסוימים בצורתם הצמחית.
ההיסטוריה הבריאותית שלכם, האקולוגיה של מערכת העיכול, המצב הרפואי שלכם,
ואפילו מה שאמא שלכם אכלה כשהייתם ברחם יכול להשפיע על הצרכים התזונתיים הנוכחיים שלכם.
טבעונות היא ניסוי מודרני, מצב תזונתי שבני אדם מעולם לא עמדו בפניו, וההשלכות המלאות שלו עדיין לא ידועות.
קושי לשגשג על התזונה הזו הוא לא כישלון אישי.
ככל שטבעונות מושרשת בחמלה, בבקשה זכור שאתה, כאדם חי נושם, גם לך מגיע טוב הלב שלך.

 

גילוי נאות: במקום הקישורים של דניס המכילים מוצרים שלא ניתן לשלוח לישראל,
נתתי קישורים למוצרים דומים או זהים שכן ניתן לשלוח לישראל ואני מתוגמלת עליהם בסנטים ספורים.